Nástroje pre uľahčenie prístupu

Pletenie veľkonočných korbáčovPo zime zaklopala na dvere jar a otvára ich pomaly aj Veľkej noci, ktorá je kresťanským sviatkom.

 


Dni pred veľkou nocou i počas nej majú svoje tradície. Patria k nim obrady, typické jedlá, zvyky našich predkov, zdobia sa vajíčka, ktorými dievčatá obdarujú chlapcov, keď ich prídu obliať a vyšibať. Snáď v každom regióne je to pondelková oblievačka, ktorá je symbolom čistoty a vyšibanie prútom, alebo korbáčom by malo priniesť zdravie.....
Korbáče sa pletú z vŕbového prútia. Podľa kraja sa líšia aj techniky, fígle či počty prútov, z ktorých sa korbáč skladá. Zvyčajne sa korbáč pletie z ôsmych prútov. Skúsení a znalí však ovládajú pletenie i z dvanástich či dvadsiatichštyroch prútov. Dĺžka korbáča sa spravidla pohybuje od pol metra do dvoch metrov, ozdobený je pletenou rukoväťou a farebnými stuhami. Každá vyšibaná žena či dievča, by mala podľa tradície šibačovi na korbáč priviazať novú stuhu.
Aj v Klokočove máme veľa zručných majstrov, ktorí dokážu doslova na počkanie upliesť krásny veľkonočný korbáč.

  V týchto dňoch,  chlapi a chlapci, trávia svoj čas okolo potokov a hľadajú vhodné prútiky na výrobu veľkonočných korbáčov. Aj pán Ľubomír so synom Dávidom prichádzajú domov z prechádzky s náručím plným prútia, z ktorého vedia v okamihu vykúzliť tento tradičný a na veľkonočný pondelok jediný povolený „nástroj“ na privolanie pevného zdravia.

Na ukážku Vám prinášame zopár fotografií.

logo mojekysucelogo euroregionbeskydylogo eu fondyop kvalita ziv prostredia

eures logoarcha logologo snowparadiselogo rrakysucelogo sudopark