Nástroje pre uľahčenie prístupu

fotografia krížika - autor Vladislav HolecPoďakovanie Iniciátor rekonštrukcie pamätného krížika pri ceste z Klina do Vrchpredmiera v našej obci Klokočov  - RNDr. Vladislav Holec ma oslovil s požiadavkou o preklad článku a zabezpečenie jeho zverejnenia prostredníctvom web-stránky obce Klokočov, ktorým chcel vyjadriť poďakovanie menovaným ľuďom, podieľajúcim sa na rekonštrukcii spomínaného krížika.


Po jeho prečítaní som sa rozhodla poprosiť kompetentnú pracovníčku Obecného úradu o jeho zverejnenie v originálnej podobe, nakoľko žijeme v prihraničnej oblasti a veľa obyvateľov obce Klokočov má príbuzných či už v Čechách alebo na Morave, nevidím (s dovolením) dôvod pre preklad, a originálne vyjadrenie je predsa len ... vyjadrenie od srdca.
Taktiež chcem aj ja vyjadriť verejné poďakovanie všetkým, ktorí prispeli svojou činnosťou  a priložili ruku k dielu pre obnovu pamätného krížika, čím pripomenuli obyvateľom tejto časti obce udalosť z dávnych čias. Toto poďakovanie si dovoľujem verejne vyjadriť v mene obyvateľov Klina a Vrchpredmiera.
Osobné poďakovanie vyjadrujem RNDr. Vladislavovi Holcovi ako dcéra Milana Čuraja a susedka Václava Chovanca. Ďakujem za prejavenú úctu a ľudskosť, ktorej je v dnešných časoch „ako šafránu“... Ďakujem.

Marcela Polková
 
Zaujímavosť z obce Klokočov - Svatý obrázek „Pod Kadúchom“

Aleš Hudeček, Svatý obrázek - Pod KadúchomŘíčka Predmieranka hloubí dlouhé roky mezi kopci průsmyk. V jeho spodní části žije osada Klín, dnes územní část Klokočova. Na silnici z Klína do Vrchpredmieru na místě zvaném Pod Kadúchom ve strmém svahu vlevo naproti mostku jsem dlouho pozoroval pokřivený a rozbitý starý křížek. Co se tam kdysi stalo? Nedalo mi to, a šel jsem za svým přítelem, panem učitelem ve výslužbě Pavlem Stopkou z Klína, který mi řekl toto: „Vykládala mi ještě babička, že se tam v rozvodněné řece utopil forman i s koněm a nákladem prasat. Před válkou.“ Před první či druhou? Nevím.
Je to památné a posvátné místo. Domluvili jsme se tedy a pan učitel udělal novou schránku. Kamarádi hasiči z Bánského Petr a Pavel Stopkovci křížek opravili, natřeli a znovu zasadili do upraveného lesního svahu u cesty. Nový obrázek mi ochotně namaloval Aleš Hudeček, jeden z nejlepších českých figurálních malířů, učitel malby na Střední umělecké škole v Ostravě, blíže o něm například na http://aleshudecek.blogspot.com/. Vytiskl grafik a tiskař Jiří Martuška. Vše zdarma, všem patří můj dík.
Kdo půjdete kolem, vzpomeňte na nebohého formana. A na mé kamarády Václava Chovance a Milana Čuraje z Vrchpredmieru. Křížek jsem jim věnoval. Chrání kolemjdoucí.
Vladislav Holec, červen 2018
 
Obrázok v texte: Aleš Hudeček, Svatý obrázek „Pod Kadúchom“.

logo mojekysucelogo euroregionbeskydylogo eu fondyop kvalita ziv prostredia

eures logoarcha logologo snowparadiselogo rrakysucelogo sudopark