Nástroje pre uľahčenie prístupu

zivybetlehem2014mObčania Klokočova, ktorým sa nelenilo prísť 1. januára 2014 do školskej telocvične na vianočné pásmo s názvom Živý betlehem, sa mohli dosýta naplniť nezabudnuteľným zážitkom.
Na kultúrnej akcii, ktorú zastrešoval a pripravoval Farský úrad v Klokočove v spolupráci so ZŠ v Klokočove a Obecným úradom Klokočov, sa zúčastnil hojný počet návštevníkov (okolo 250). Prišli nielen z Klokočova, ale aj z Turzovky, Olešnej, Staškova či odinakiaľ zblízka.


Program sa niesol v duchu tradičnej klokočovskej vianočnej atmosféry. Na samom začiatku sme sa započúvali do spevu piesní v podaní nášho Chrámového zboru Cordis z Klokočova. Po ňom zazneli slová rozprávačky pani Mgr. Márie Stuchlíkovej, ktorá citovala slová z Písma, a tak nás sprevádzala celým programom. Potom si už všetci zúčastnení vychutnávali program.

Vystúpili v ňom anjeli – Mirka Srníčková, Betka Rudinská a Mirka Gondeková. Samozrejme, neodmysliteľnou súčasťou každého betlehema sú aj pastieri. V ich úlohe sa prezentovali Lukáš Polka, ktorý okrem iného krásne zahral na píšťalke, Matúš Stríž, ktorý zasa ukázal svoj talent hraním na heligónke, a Šimon Gondek.  Čo by to bol za vianočný program, keby v ňom chýbali tradičné ľudové vinšovačky a koledy? Tejto úlohy sa spoločne zhostila rodina Michalisková, ktorá sa prišla malému Ježiškovi pokloniť, zaspievať mu a doniesla košík jabĺk a živú hus! Po nich vystúpila Mirka Srníčková s krásnou vianočnou piesňou Búvaj, dieťa krásne, ktorú zapískala na píšťalke. Nemôžeme zabudnúť ani  na naše mladé heligónkárky Mirku a Vierku Kubalové a Moniku Kasákovú. Zlatým klincom programu boli Traja králi - Branko Jaroš, Adam a Jakub Čečotkoví, ktorí boli vyobliekaní do prekrásnych šiat.
Keď živý betlehem, tak predsa všetko živé!!! Áno, nechýbala ani Mária, malé Jezuliatko, Jozef či zvieratá  ako zajace, malé teliatko a ovečka – tie zapôsobili predovšetkým na deti. Celkom isto pre mnohých zúčastnených nastal neopakovateľný zážitok na samom konci programu, keď sa v telocvični zhasli všetky svetlá a začala sa spoločne spievať  Tichá noc, snáď najkrajšia a najznámejšia vianočná pieseň. Do piesne sa zamotávalo bľačanie malej ovečky či bučanie teliatka.
Za touto vydarenou kultúrnou akciou stálo celkom isto nemálo úsilia. Dovoľte mi teda, aby som aj týmto spôsobom vyjadril úprimné Pán Boh zaplať všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na programe Živý betlehem, či už na jeho príprave, či svojím účinkovaním. Poďakovanie patrí pánu farárovi za zastrešenie celej akcie, pani riaditeľke za poskytnutie priestorov, ako aj pánu starostovi za pomoc. Vďaka patrí aj pánu Čečotkovi, pánu Strakovi a pánu Furdanovi za poskytnutie živých zvierat.


-JMM-

logo mojekysucelogo euroregionbeskydylogo eu fondyop kvalita ziv prostredia

eures logoarcha logologo snowparadiselogo rrakysucelogo sudopark