Nástroje pre uľahčenie prístupu

JURINOVA JESEŇ 2014V dňoch 18.11.204 – 21.11.2014 sa konal Kysucký festival duchovnej tvorby. Duchovná tvorba poézie a prózy bola o to zaujímavejšia, že sa tento rok konal krásny už 10. ročník Jurinovej jesene, ktorá sa koná na počesť nášho rodáka Pavla Hrtusa Jurinu. Tento rok si zároveň pripomíname 95. výročie narodenia a 20. výročie úmrtia tohto významného Kysučana.
Jubilejný 10. ročník Jurinovej jesene bol sprevádzaný množstvom podujatí, ktoré organizovala Kysucká knižnica v Čadci v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.
Vo štvrtok 20. novembra 2014 sa v Dome kultúry v Čadci konal Galavečer Jurinovej jesene Diera do sveta, na ktorom boli ocenení a slávnostne si prevzali pamätné listy literární účastníci. Následne bol premietaný film o Pavlovi Hrtusovi Jurinovi, ktorý zachytával aj prierez všetkých predošlých deviatich ročníkov Jurinovej jesene a tak sme si mohli zaspomínať na prvé ročníky festivalu duchovnej tvorby. Film bol spracovaný p. Pavlom Stolárikom. V programe sa pokračovalo ďalej a to skvelým a do najmenšieho detailu vyladeným  predstavením, v ktorom účinkoval Detský a mládežnícky divadelný súbor „EVA“ pod vedením p. Matysovej. Úlohy P.H.Jurinu a Jurinovej mamy elitne zvládli Pavol Olešňan a Katarína Plešivčáková.
Následujúci deň 21. novembra 2014 bol jubilejný 10.ročník Jurinovej jesene ukončený v autorovej rodnej obci Klokočov. Do obce Klokočov prišli vzácní hostia – Teodor Križka – predseda odbornej poroty, Ján Gálik - člen odbornej poroty, PhDr. Janka Bírová, poverená vedením Kysuckej knižnice v Čadci a kolektív pracovníkov a literární účastníci festivalu duchovnej tvorby Jurinovej jesene.  V kostole Božského Srdca Ježišovho bola odslúžená vdp. Petrom Jankechom svätá omša s názvom Božia Milosť, ktorej sa zúčastnili aj žiaci ZŠ Klokočov s učiteľmi. Po svätej omši sa konala pred obecným úradom v Klokočove pietna spomienková slávnosť pri pamätnej tabuli Pavla Hrtusa Jurinu. V úvode spomienkovej slávnosti s krátkym pásmom piesní vystúpil folklórny súbor Klokočov a heligonkári zo ZŠ  Klokočov. Po príhovore starostu obce Ľuboša Stríža  vystúpila s krátkym príhovorom riaditeľka Kysuckej knižnice v Čadci v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK PhDr. Janka Bírová a predseda odbornej poroty Celoslovenskej literárnej súťaže duchovnej tvorby Teodor Križka. Po príhovoroch, za sprievodu piesne „Alleluja“ v podaní heligonkárov zo ZŠ Klokočov, prítomní položili kvety nášmu rodákovi, básnikovi a spisovateľovi Pavlovi Hrtusovi Jurinovi. V závere boli hostia a literární účastníci pozvaní na malé a chutné občerstvenie.
Jurinova jeseň nám každoročne prináša do kultúrneho života množstvo aktivít ako sú zaujímavé besedy, prednášky, výstavy, z roka na rok spoznávame stále viac a viac talentovaných ľudí, ktorí prispievajú svojou poéziou a prózou do literárnej súťaže a z roka na rok pribúdajú aj priaznivci Jurinovej jesene. Počas dní Jurinovej jesene sme sa mohli na malú chvíľku odpútať od každodenných starostí, problémov, zhonu a stresu a obohatiť sa tak po duchovnej stránke človeka.
Tešíme sa na ďalší ročník!

Pavol Olešňan v úlohe P.H. Jurinu
Pavol Olešňan v úlohe P.H. Jurinu
svätá omša v Klokočov
svätá omša v Klokočov
svätú omšu slúžil vdp. Peter Jankech
svätú omšu slúžil vdp. Peter Jankech
vystúpenie folklórneho súboru Klokočov
vystúpenie folklórneho súboru Klokočov
vystúpenie heligonkárov z CVČ Klokočov
vystúpenie heligonkárov z CVČ Klokočov
príhovor starostu obce Ľuboša Stríža
príhovor starostu obce Ľuboša Stríža
zľava: Teodor Križka - predseda odbornej poroty, PhDr. Janka Bírová, poverená vedením Kysuckej knižnice v Čadci, Ľuboš Stríž - starosta obce
zľava: Teodor Križka - predseda odbornej poroty, PhDr. Janka Bírová, poverená vedením Kysuckej knižnice v Čadci, Ľuboš Stríž - starosta obce
účastníci pietnej spomienky
účastníci pietnej spomienky
pietna spomienka na P.H. Jurinu
pietna spomienka na P.H. Jurinu
detský a mládežnícky súbor EVA - vystúpenie z Galavečeradetský a mládežnícky súbor "EVA" - vystúpenie z Galavečera detský a mládežnícky súbor EVA - vystúpenie z Galavečeradetský a mládežnícky súbor "EVA" - vystúpenie z Galavečera detský a mládežnícky súbor EVA - vystúpenie z Galavečeradetský a mládežnícky súbor "EVA" - vystúpenie z Galavečera

logo mojekysucelogo euroregionbeskydylogo eu fondyop kvalita ziv prostredia

eures logoarcha logologo snowparadiselogo rrakysucelogo sudopark