Nástroje pre uľahčenie prístupu

Bratské stretnutie Čechov a Slovákov na Konečnej V sobotu, 4. augusta 2018 o 15:00 hod. sa konalo v obci Klokočov na Konečnej tradičné stretnutie „Ľudia ľuďom v Beskydách“.


Toto Moravsko -  slovenské pomedzie každý rok ožíva a stáva sa miestom priateľského stretnutia dvoch národov Čechov a Slovákov.
Celé podujatie sa nieslo v znamení pohody, dobrej nálady a zábavy. Organizátori stretnutia – obce Klokočov, Korňa, Bílá a Staré Hámry pre návštevníkov pripravili hudobný program, zabezpečená bola bohatá tombola a chutné občerstvenie, súťaže pre deti a dospelých. V programe sa predstavil folklórny súbor Klokočov, folklórna skupina Nevädza z Korne a vystúpenie heligonkárov z Korne a Klokočova. Ondrej Michalisko ml. doplnil program luxemburskou polkou s hrou na heligónke. V sprievodnom programe vystúpili dobrovolní hasiči zo Starých Hámer. Pre návštevníkov si pripravili ukážku záchrany človeka vyprosťovaním z vraku auta.

Počas celého poobedia boli pre deti pripravené rôzne aktivity – súťaže pod vedením Zdeňka Stríža a indiánsky kútik, v ktorom si mohli zastrieľať z luku, vyrobiť si čelenky a ozdobu na krk ako spomienku na toto stretnutie. Neodmysliteľnou súčasťou detského programu je už tradičné vystúpenie kúzelníka Zdeňka Stríža. Pri jeho kúzelníckych trikoch zbystrili pozornosť všetky deti, pre ktoré vykúzlil množstvo sladkých dobrôt. Vo večerných hodinách si v súťažiach pomerili sily aj dospelí. Na podujatí sa k nám pridalo aj pekné slnečné počasie a o hudobnú zábavu pod šírym nebom sa do skorých ranných hodín postaral Jozef Kobolka so synom Viliamom. Podujatím nás sprevádzal Jiří Nakládal z obce Bílá.
Po vyžrebovaní a odovzdaní tomboly nasledovala oficiálna časť, kedy sa návštevníkom v mene všetkých starostov obcí prihovoril Ing. Karel Matula - starosta obce Bílá. Po odznení českej a slovenskej hymny nasledovalo zapálenie vatry ako symbol priateľstva a spolupatričnosti oboch národov. Vatru spoločne zapálili zástupkyňa starostky obce Klokočov Jana Foldinová, starosta obce Korňa – Štefan Belko a starosta obce Bílá – Ing. Karel Matula.
Podujatie „Ľudia ľuďom v Beskydách“ už 14. rok spája dva národy. Aj tento rok sa opäť stretli rodiny s deťmi, priatelia, kamaráti a starí známi, aby upevnili svoje rodinné väzby a priateľské putá. Organizátori podujatia ďakujú všetkým sponzorom a návštevníkom, ktorí prišli podporiť toto pekné podujatie; všetkým, ktorí sa podieľali na prípravách a priebehu podujatia a už teraz sa tešia na budúci rok, kedy prihraničné miesto Konečná opäť spojí a utuží priateľstvo dvoch národov – Čechov a Slovákov.

-   referát kultúry Klokočov -

logo mojekysucelogo euroregionbeskydylogo eu fondyop kvalita ziv prostredia

eures logoarcha logologo snowparadiselogo rrakysucelogo sudopark