Nástroje pre uľahčenie prístupu

Lukáš Polka – pýcha Klokočova v hre na heligónkuLukáš je osemnásťročný stredoškolák, ktorý navštevuje Pedagogickú a Sociálnu Akadémiu sv. Márie Goretti v Čadci.


Hovorí sa, že talentované deti potrebujú motiváciu, podporu rodiny aj dobrého učiteľa, ktorý by ich viedol. Lukáško mal to šťastie a našiel všetko! Ako sám hovorí je hudobníkom celým srdcom, má veľkú podporu rodiny a našiel si i fantastického učiteľa. S hrou na heligónku začínal ako samouk, neskôr začal navštevovať krúžok „heligónka“ v CVČ Klokočov, kde sa zdokonaľoval pod vedením Ing. Martina Čerňanského. Cvičí a vytvára si podmienky na hudobný rozvoj osobnosti. Nie je to však len také obyčajné hranie.

Talentovaný heligonkár už má za sebou fantastické úspechy na prestížnych medzinárodných súťažiach. Zúčastňuje sa rôznych heligonkárských podujatí za ktoré si vyslúžil veľa ocenení, na medzinárodnej súťaži na Ostravici získal dve tretie a jedno prvé miesto. Prvenstvo si vyslúžil za pieseň od Guiseppe Verdiho – Choir der aus Nabucco (Zbor Židov). Popri heligónke ovláda hru na klasickej akustickej gitare, elektrickej gitare. Mladý hudobník vie hrať i na pastierskych nástrojoch, ako sú pastierska píšťala, pastierske trúby, fujara, drumble. Hrá čo ho teší, predovšetkým však rock, ale neodoprie si ani klasiku, country muziku či nejaký ten slaďák. Lukášov heligonkársky repertoár tvorí vyše 350 piesní. Prezradil, že s kolegami založili novú kapelu, ktorú tvoria tri heligónky, saxofón a bicie. Ich repertoár tvorí vyše 300 piesní z rôznych kútov Slovenska, Čiech, Poľska, Rakúska, ba dokonca i Havajská Hymna. Lukáš je i aktívnym členom chrámového zboru Cordis. Jeho veľkou záľubou sú športové autá, ale predovšetkým motorky. Mladý hudobník robí presne to, čo ho baví, robí hudbu, ktorá pozdvihuje sebavedomie jemu, ale predovšetkým robí radosť ľuďom. Veď ako sám hovorí: „Hudba je liek na všetky rany.“

logo mojekysucelogo euroregionbeskydylogo eu fondyop kvalita ziv prostredia

eures logoarcha logologo snowparadiselogo rrakysucelogo sudopark